BWRT® Një mënyrë e re e trajtimit të problemeve të shëndetit mendor : Adelina Pjetra -Psikoterapiste

PSIKOLOGJIA , ASHTU SI ÇDO FUSHË DHE PROFESION ËSHTË NJË SHKENCË NË ZHVILLIM . NË BOTË , APLIKOHEN DHE ZHVILLOHEN TEKNIKA DHE QASJE TË REJA TERAPEUTIKE , ME QËLLIM PËR TË OFRUAR NJË SHËRBIM  MË TË  SPECIALIZUAR NË TRAJTIMIN E PROBLEMEVE TË SHËNDETIT MENDOR.

Terapia BWRT ( Brainworking Recursive Therapy) , është një ndër terapitë më të reja  që po aplikohet sot kudo në botë , e bazuar në neuroshkencë dhe po arrin rezultate të shkëlqyera në përmirësimin e problematikave dhe çrregullimeve të shëndetit mendor.

Ekrijuar nga Psikoterapisti Terence Watts , një psikoterapist-Hipnoterapist me eksperiencë mbi 30 vjeçare në profesion, themeluesi i ” Institute of Brainworking Society ” -në Angli, kjo terapi filloi të krijojë një hartë të gjerë përdorimi në të gjithë botën që në fillim të vitit 2013.

 

BWRT® – ÇFARË ËSHTË?

Është një model i ri i psikologjisë dhe psikopatologjisë që përshtatet mirë me të menduarit aktual në neuroshkencë. Është e përcaktuar në mënyrën e zgjidhjes së fokusuar  të problemeve dhe në këtë mënyrë plotëson kërkesat kryesore të terapive moderne. Ndoshta gjëja më e rëndësishme në lidhje me të është se është unike, plotësisht shkencore dhe punon në një mënyrë krejt ndryshe nga terapitë si CBT, këshillimi, hipnoterapia ose terapi të tjera të ngjashme.

BWRT është një terapi që e thyen terrenin dhe  e cila punon duke përdorur funksionimin normal të trurit, Si? Duke ndryshuar komunikimet e kryera brënda neuroneve. Neuronet janë qeliza nervore shumë të specializuara dhe  janë përgjegjëse për komunikimin e informacionit në të dy format kimike dhe elektrike.

Komunikimet e kryera nga neuronet janë formuar nga mësimet dhe përvojat tona të kaluara.

A keni thënë ndonjëherë  : “ Pse vazhdoj ta bëj këtë ?” ose “ Do doja mos ta bëja ose thoja këtë”.

30772035_10211999145189126_1575154551_oKA NJË PËRGJIGJE PËR KËTË.

Profesor Benjamin Libet ishte një pionier shkencor në fushën e të vetëdijshmes njerëzore. Ai zbuloi se përpara se të ndërgjegjësohet një person, një sinjal i trurit ka ndodhur tashmë.  E thënë thjesht, ju nuk mund ta ndërprisni me vetëdije reagimin tuaj, sepse deri në kohën që keni menduar për të, ka ndodhur dhe po e bëni atë. Sipas B.Libet – të gjitha vendimet bëhen nga truri fizik rreth ½ – 1/3  e një sekondi para se ne të bëhemi të vetëdijshëm për të. Kjo do të thotë se ne nuk kemi një vullnet të lirë , dhe kjo nuk është një hamendësim , një hipotezë por një fakt i provuar shkencërisht.

( REFERENCE :BENJAMIN LIBET (/ˈLꞮBƏT/ APRIL 12, 1916, CHICAGO, ILLINOIS – JULY 23, 2007, DAVIS, CALIFORNIA) WAS A PIONEERING SCIENTIST IN THE FIELD OF HUMAN CONSCIOUSNESS. LIBET WAS A RESEARCHER IN THE PHYSIOLOGY DEPARTMENT OF THE UNIVERSITY OF CALIFORNIA, SAN FRANCISCO. IN 2003, HE WAS THE FIRST RECIPIENT OF THE VIRTUAL NOBEL PRIZE IN PSYCHOLOGY FROM THE UNIVERSITY OF KLAGENFURT, “FOR HIS PIONEERING ACHIEVEMENTS IN THE EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF CONSCIOUSNESS, INITIATION OF ACTION, AND FREE WILL”.)

E në fakt është shumë më e thjeshtë; truri fizik reagon menjëherë ndaj  të dhënave dhe sinjaleve që na vijnë nga bota dhe nga shqisat tona, dhe i vlerëson këto të dhëna për të parë nëse ka një model që e ka hasur më parë. E gjitha kjo ndodh me një shpejtësi kolosale shumë më poshtë nivelit të ndërgjegjësimit të vetëdijshëm dhe kështu është e mundshme që ajo që ne konsiderojmë të jetë e nënndërgjegjshme është vetëm procesi i trurit fizik.

30769052_10211999145269128_819352080_oNuk bëhet asnjë gjykim i vlerës, nuk ka një kurs veprimi “të mirë” ose “të keqe”, vetëm një model që përputhet. Procesi nuk është më shumë selektiv se sa një tastierë kompjuteri – çdo çelës është aq i vlefshëm sa çdo çelës tjetër dhe është vetëm kur : ajo që kemi shtypur shfaqet në ekran që një gjykim i vlerës ndodh meqenëse ne aksesojmë  nëse ajo që kemi shtypur ishte ajo që ne dëshironim . Truri nuk e bën dhe nuk mund të kujdeset, thjesht duke aktivizuar një model që është aktivizuar më parë në përgjigje të stimujve të ngjashëm. Përgjigjet emocionale janë shumë më të ngadalta dhe shfaqen shumë më vonë, në pjesën e ndërgjegjshme të vetëdijshme  të trurit.

 

 TERAPIA BWRT30777061_10211999146589161_1556303996_n

Ju mund të jeni tashmë në gjendje të shihni se shumë ‘simptoma’ janë rezultat i një sjelljeje ose modeli të mendimit që ‘del jashtë’ që është aktivizuar më parë. Ajo mund të ketë qenë e përshtatshme ose efektive në një kohë të caktuar, por fakti që nuk është tani nuk ka asnjë pasojë për pjesën jo-arsyetuese të trurit.

Udhëzimet duket se janë: Nëse ekziston një model i lidhur me stimulin,e  aktivizon menjëherë para se të ketë ndonjë ndërhyrje të vetëdijshme. Kjo tani siguron një përgjigje të qartë dhe të kuptueshme për pyetjen e vjetër -“Përse e nënndërgjegjshmja ime bën gjëra që unë nuk i dua?”

BWRT®  e bën të mundur, nëpërmjet një teknike të thjeshtë, të krijojë një model përgjigjeje të re për çdo stimul, në mënyrë që veprimi që shkakton truri është ai që duam. Terapia është krejtësisht pa historik të thelluar, kështu që klienti nuk duhet t’i tregojë terapistit për çështje shumë të ndjeshme ose intime, duke e bërë terapinë shumë më të lehtë për ta aplikuar në një numër të madh situatash.

Kjo terapi nuk aplikon tapping , prekje, kapje dore, ose ndonjë gjë tjetër që mund të mendohet si “e çuditshme”. Gjëja tjetër e mrekullueshme për këtë është se ne nuk kemi nevojë të gjejmë Ngjarjen Fillestare Sensibilizuese,për të punuar me terapinë BWRT na duhet vetëm kujtesa më e keqe ose më e fortë e simptomës që klienti mund ta gjejë me vetëdije.

BWRT® nuk përdor  korniza, teknika të rikujtimit, hipnozë, NLP, CBT, WSN, SD, EFT, BB4B, çdo gjë që ka të bëjë me lëvizjen e syrit ose ndonjë gjë tjetër që do të keni hasur. Është unik, efektiv dhe i shpejtë. Terapitë e tjera kërkojnë të modifikojnë ose të largojnë përgjigjet negative emocionale, ndërsa BWRT® punon në mënyrë të tillë që përgjigja thjesht të mos lindë në radhë të parë.

 

Çfarë mund të trajtohet me terapinë BWRT ?

Ankthi ( të gjitha format e tij )

Fobitë

Frikërat

OCD

Rritje të performancës

Depresioni

PTSD

Zija  (humbja e një personi të dashur)

Varësitë (droga, alkooli, duhan-pirja )

Probleme të mbipeshës etj etj etj

 

BWRT mund të aplikohet në të gjitha problemet dhe shqetësimet e shëndetit mendor, kjo terapi  jep rezultate mjaft të shpejta , është shumë e shkurtër në kohë dhe revolucionare.

 

Shqipëri , BWRT –Therapy ,

Adelina Pjetra (Psikologe) , e liçensuar nga Institute of Brainworking Recursive Therapy ,London –United Kingdom

cel:0697482338

email: adelina.pjetra@gmail.com

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *