BWRT për trajtimin e Ankthit

Ankthi është një pjesë normale e jetës së përditshme që prek të gjithë.

Është ajo që ne ndiejmë kur jemi të shqetësuar ose të frikësuar, dhe do të vijë dhe të shkojë si një reagim i natyrshëm ndaj situatave stresuese.

Ndonjëherë, ankthi mund të shkaktojë sulme paniku dhe përgjigjen “lufto ose fluturo”.

Kjo është kur truri ynë fillon mënyrën automatike të mbijetesës dhe hormonet e stresit lëshohen në trup për të na përgatitur ne: për të mbrojtur veten nga sulmi ose për t’u larguar nga rreziku sa më shpejt që të jetë e mundur.

Megjithatë, disa njerëz përjetojnë ankth dhe sulme paniku si përgjigje ndaj situatave ose gjërave që njerëzit e tjerë zakonisht nuk ndihen të shqetësuar. Për shembull, situata sociale, kafshë ose objekte të caktuara, ose ndoshta lartësitë ose e folura në publik.

Kjo mund të jetë e mërzitshme dhe mund të prodhojë simptoma të pakëndshme dhe të padëshiruara.

SIMPTOMAT E ANKTHIT

Simptomat e zakonshme përfshijnë:

  • Rrahje zemre e parregullt ose e shpejtë
  • Djersitje e tepërt
  • Mos mbushje dot me frymë
  • Goje e thatë
  • Dridhje trupi
  • Të ndjerit i sëmurë
  • Dhimbje stomaku
  • Dhimbje koke
  • Marramendje
  • Vështirësi në gjumë

Kur duhet të konsultoheni me mjekun tuaj

Nëse ankthi ndikon në jetën tuaj të përditshme ose ju shkakton shqetësim, ju duhet të flisni për këtë  me mjekun tuaj. Ata do t’ju pyesin për simptomat tuaja dhe do të vendosin nëse mund të keni çrregullime të ankthit të përgjithësuar (GAD).

GAD është një gjënjde afatgjatë që mund të bëjë që ju të ndiheni të shqetësuar për shumë çështje të ndryshme, në vend të një ngjarjeje të veçantë. Crregullimi i ankthit të përgjithësuar është më e zakonshme tek femrat dhe njerëzit në moshën 35-59 vjeç.

Njerëzit me GAD mund të kenë disa prej simptomave të ankthit të listuara më lart, por përveç kësaj, mund të ndjehen të shqetësuar, të kenë një ndjenjë frike dhe të ndjehen vazhdimisht si në limit. Nervoziteti dhe vështirësia në përqendrim  janë gjithashtu simptoma të GAD.

Çrregullimi i ankthit të përgjithësuar zakonisht trajtohet me terapi psikologjike dhe / ose ilaçe.

SI TË ULNI ANKTHIN

Ka shumë gjëra që mund të bëni për të ndihmuar veten, të tilla si ushtrimi fizik i rregullt, ndalimi i pirjes së duhanit dhe reduktimi i konsumit të alkoolit dhe kafeinës.

Praktikimi i mindfulness dhe i ushtrimeve të frymëmarrjes mund të ndihmojë gjithashtu për të zvogëluar simptomat.

BWRT ALBANIA

BWRT është një terapi e re dhe e shpejtë e cila është shumë efektive për të ndihmuar të gjitha llojet e ankthit.

“NDRYSHE NGA LLOJET E TJERA TË TERAPIVE TË BAZUARA NË KONJICIONE, TË CILAT TARGETOJNË MENDJEN E NDËRGJEGJSHME, BWRT ËSHTË NË PËRPUTHJE ME ZHVILLIMET E FUNDIT NË NEUROSHKENCE, DUKE PUNUAR ME TRURIN FIZIK JO TË NDËRGJEGJSHËM”.

 

Ndonjëherë, do të kemi nevojë vetëm për një seancë të vetme, por edhe nëse keni ankth kompleks – siç është Çrregullimi i Përgjithshëm i Ankthit – ne mund të na duhen vetëm katër ose pesë seanca.

Kjo terapi ka një efikasitet fantastik në aplikim online njësoj sikur të zhvillonit një seancë live në zyrë. Kjo bën të mundur që cdo individ , kudo që ndodhet nëpër botë  të mos krijojë pengesa për të marrë ndihmën që i duhet.

Unë do të jem në gjendje t’ju këshilloj më shumë për këtë terapi , nëse rezervoni një konsultë  falas nëpërmjet telefonit  ( 10 min).

Ju gjithashtu mund të kërkoni për më tepër informacione , në faqen zyrtare të BWRT Albania në facebook , bwrt.al ose në website zyrtar The Terence Watts BWRT Institute  http://www.bwrt.org

EMAIL : adelina.pjetra@gmail.com

© 2020 Adelina Pjetra – Të gjitha materialet, janë të mbrojtura me të drejta autoriale. Ato nuk mund të kopjohen, riprodhohen, ripublikohen, modifikohen, transmetohen, ose shpërndahen në çfarëdo mënyre. Shfrytëzimi i materialeve nga ndonjë website ose media tjetër, na obligon të përdorim të drejtën e ankimit dhe marrjen e masave ligjore!

You may also like...

Popular Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *